top of page
unnamed (1)_edited.jpg

Overheidswijs

OverheidsWijs

Opdrachtgever: ICTU

Samengewerkt met:
Lina Alouad Si Ahmed
Sanjna Boedhai

Abiah Shanthakumar

Loth Wouters

Overheidswijs is een digitale app speciaal gemaakt voor laaggeletterde buitenlanders om hen zelf in staat te stellen zelfstandig overheidszaken te regelen. Dit wordt hen aangeleerd door onder andere uitlegvideo's, quizzen en afbeeldingen.

De opdracht

De opdrachtgever voor deze opdracht was ICTU, een bedrijf dat van en voor de overheid is. Zij werken vanuit de overtuiging dat ICT de overheid vooruit helpt bij maatschappelijke vraagstukken. Zij hadden ons de opdracht gegeven 'kwetsbare mensen in de samenleving te helpen die overheidsbrieven niet goed begrijpen door middel van een bijsluiter. Zo hebben we ervoor gekozen om de doelgroep van laaggeletterde buitenlanders te kiezen, aangezien zij kampen met onbegrip van overheidsbrieven vanwege een gebrek aan begrip van onder andere de Nederlandse taal. Gebaseerd hierop hebben we de volgende ontwerpvraag opgesteld;

 

“HOE KUNNEN WE LAAGGELETTERDE BUITENLANDERS HELPEN ZELFSTANDIG OVERHEIDSZAKEN TE REGELEN?

Het proces

Het was belangrijk om als eerst verdiepend onderzoek te doen op onze doelgroep en welke problemen zij nou echt ervaren. De belangrijkste resultaten die waren geconstateerd zijn bijvoorbeeld dat de doelgroep op dit moment alleen bij iemand of een stichting terecht kan komen voor hulp. Ze leerde niet genoeg zelfstandig overheidszaken te regelen.

Wij besloten daar op in te spelen en iets te maken wat ze zelf konden gaan gebruiken om uiteindelijk geen hulp nodig meer te hebben van anderen. Ze konden dan zelf op hun eigen tempo zaken regelen.

Onze visie tijdens dit project was vooral iets leveren wat ook echt gebruikt zou worden door de tijd heen, oftewel iets langdurigs. Het was ook belangrijk dat we onze doelgroep zo goed mogelijk konden helpen met hun probleem.

We hebben uiteindelijk een app gemaakt genaamd ''Overheidswijs'', de app zorgde ervoor dat je op eigen tempo bepaalde overheidszaken kon gaan begrijpen door middel van uitleg video's en dan kreeg je daar dan een quiz over. Uit onderzoek bleek dat dit een effectieve manier is van leren en begrijpen.

Iets wat ik nog zou willen veranderen aan de app is dat er op volgorde geleerd kan worden. Dus dat je simpele stappen maakt zoals ''Hoe maak ik een DigiD aan?", en vanuit daar steeds moeilijkere stappen zou krijgen i.p.v. alles openstellen.

Programma's:

Figma, After Effects, Miro, Trello

Mijn rol:

Video Editor, Pagina's ontwerpen

UI/UX DESIGN

Het Resultaat

Het onderzoek, de creatieve sessies en de vele feedback hebben geleid tot ons eindproduct ‘Overheidswijs’. Een app waarmee laaggeletterde buitenlanders, zelfstandig overheidszaken kunnen leren regelen. Waarbij ze hierover onder andere korte video’s en quizzen kunnen bekijken. De app bevat nog steeds tekst, maar alle tekst die er nu in staat is relevant. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van vaktaal en/of wordt dit duidelijk uitgelegd. Hiermee wordt de app toegankelijk voor de doelgroep, ondanks dat de app in het nederlands is. De doelgroep leert onbewust ook de taal hierdoor. Daarnaast kan de gebruiker hun eigen voortgang inzien, waarmee ze kunnen oefenen met het aanvragen van bijvoorbeeld ‘zorgverzekering’, voordat ze dit daadwerkelijk moeten gaan doen. Het oefen rondje, geeft de gebruiker meer zelfverzekerdheid en stimuleert hun zelfstandigheid hiermee. En behandelt de app veel gestelde vragen, waarmee de doelgroep makkelijk vragen beantwoord kan krijgen, zonder dat ze een stichting of naasten om hulp hoeven te vragen.

1. HOMESCREEN versie 16
1. HOMESCREEN versie 9
uitkering aanvragen
1. HOMESCREEN versie 13
1. HOMESCREEN versie 11
Group 82

Eindexpositie

Uiteindelijk hebben we ons ontwerp gepresenteerd aan de opdrachtgever om zo in te kunnen zien of zij het er ook mee eens zijn met wat wij hebben ontworpen. Dit ging goed en we hebben er veel aangehad. Met name over hoe we nog meer konden specificeren en dingen konden aanpassen zoals de focus leggen op de gebruiker stap voor stap te leren in plaats van te overvloeden met informatie.

bottom of page